sábado, 9 de abril de 2011

3.5. Treball amb metalls en l'industria:


Per obtenir-los es fan diferents operacions, com ara:
  • Embotició: a partir d'una planxa metàl·lica superposada en una matriu que és deformada per l'acció d'un punxó que aplica gran pressió. Amb aquest sistema es fabriquen la carrosseria dels automòbils i les llaunes de begudeshttp://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=17106
  • Encunyació: consisteix en el tall amb precisió d'una xapa metàl·lica amb un punxó de vores tallants mogut per una premsa. Amb aquest sistema es fabriquen volanderes i peces perforades.

  • Soldadura punt a punt: s'uneixen planxes metàl·liques fent un cordó de punts soldats al llarg de la zona d'unió. En la indústria de vehicles hi ha braços robot que fan aquesta operació amb total precisió.http://www.youtube.com/watch?v=CGzcK0JiV3c
  • Trepant: per fer forats en perfils metàl·lics s'utilitza el trepant vertical. Es  subjecta amb guies i topalls perquè no es mogui durant el procés i el trepant es mou verticalment accionant-lo amb una palanca.
  • Trossejament: consisteix a tallar perfils metàl·lics. Es fa servir una serra de disc circular que es controla amb una palanca, anomenada trossejadora.
  • Fresatge i tornejament: a partir d'una peça massissa i amb un utillatge tallant s'elimina l'excés de material arrencant-lo de forma que s'esculpeix la peça definitiva. En la indústria, les màquines de tornejament i fresatge estan programades perquè arrenquin la ferritja de metall de forma automàtica. Amb aquest sistema es fabriquen eixos, engranatges i, en general, qualsevol peça complicada.
  • Fabricació assistida per ordinador: l'ordinador s'integra en el procés de fabricació. El procés s'automatitza i es programa augmentant la precisió i el rendiment del treball. L'operari introdueix les instruccions a la màquina i comprova que realitza les operacions que ha programat.

1 comentario: